Radi se o drugom hrvatskom izdanju knjige (revidirano, ažurirano i prošireno prvo izdanje), a odražava gotovo sve što se dogodilo u području zdrave prehrane u posljednjih deset godina.
Autor knjige slijedi jedinstven koncept koristeći jednostavan, svakodnevni jezik pristupačan široj publici, a u isto vrijeme daje uvid u sve relevantne činjenice dobivene pregledavanjem preko 10.000 novih znanstvenih istraživanja, publiciranih u najboljim časopisima iz područja prehrane i zdravlja, citiranih u znanstvenim bazama podataka (Pub Med, Scopus, Science Direct, HigWire, Biomed Central i dr.)
Knjiga tako počiva na nezavisnim znanstvenim istraživanjima te je nazivaju remek djelom o prehrani enciklopedijskih razmjera.
Nakladnici knjige su Zdravi grad iz Splita i Mozaik knjiga iz Zagreba.
Posebno se veselimo što će među stručnjacima koji predstavljaju knjigu, iz uloge jedne od recenzentica, govoriti i naša sugrađanka, Porečanka, prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak, redovita profesorica i pročelnica Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica, Medicinskog fakulteta u Rijeci.