Države koje su, 80.-tih godina i kasnije, preuzele projekt Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije formirale su svoje nacionalne mreže zdravih gradova. Hrvatski Zdravi gradovi od 1988. godine okupljaju se unutar krovne asocijacije koja se zove Hrvatska mreža zdravih gradova čiji je Suportivni centar u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Zagrebu.

Misija je Mreže podržati gradove i županije, članove u nastojanjima da uspostave i vode respektabilne projekte Zdravog grada i Zdrave županije, projekte koji će moći ostvariti utjecaj te pomoći u izgradnji društvene politike zdravlja lokalno i nacionalno.

Tokom dvadeset godina postojanja Hrvatska mreža poticala je gradove i županije da organiziraju lokalne projekte za zdravlje maksimalno poštujući specifičnosti svoje sredine, njene probleme i potencijale.

Rješavajući prioritetne probleme svojih gradova, noseći se sa nizom izazova bremenitog okruženja projektni su timovi prikupili ogromno praktično iskustvo i postigli izvanredne uspjehe u lokalnim nastojanjima za promicanje i unapređenje zdravlja svojih sugrađana.

Tijekom 2008. Hrvatska mreža obilježila je 20 godina postojanja i djelovanja za zdravlje na našim prostorima cjelogodišnjom kampanjom Povezani zdravljem u koju su aktivno uključeni Hrvatski zdravi gradovi i zdrave županije. U okviru kampanje svaki je mjesec obilježen određenom temom koja predstavlja doprinos zdravlju i zdravim životnim izborima.

Hrvatska mreža Zdravih gradova od početka je član Europske mreže i jedna je od najaktivnijih i najuspješnijih mreža u realizaciji specifičnih projekta za zdravlje. Povodom 20 godina postojanja i djelovanja Hrvatske mreže zdravih gradova (1998. – 2008.), Zagreb je dobio domaćinstvo godišnje Konferencije europske mreže zdravih gradova u listopadu 2008.

Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG) uspješna je nacionalna mreža, ujedno članica Europske mreže zdravih gradova. HMZG uspješno obnavlja akreditacije za nastavak i razvoj projekta zdravih gradova u vlastitom nacionalnom okruženju jer zadovoljava sve uvjete i zahtjeve SZO za implementaciju ovog svjetskog projekta za zdravlje.

Od osnivanja Mreže ulogu nacionalne koordinatorice obavlja prof.dr.sc. Selma Šogorić, liječnica, spec. javnog zdravstva, najveći javno-zdravstveni ekspert u Republici Hrvatskoj pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu te poznata i priznata javno zdravstvena stručnjakinja u Europi, izvanredni profesor škole narodnog zdravlja A. Štampar u Zagrebu.

Opširnije o Hrvatskoj mreži možete pročitati na stranicama Hrvatske mreže zdravih gradova.