Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Dječji vrtić Radost iz Poreča su povodom Svjetskog dana hrane, 15. listopada 2015.godine, u prostorijama Istarske sabornice organizirali tradicionalni 6. susret s djelatnicima predškolskih ustanova na području naše županije.
Na tom stručnom skupu je sudjelovalo 80 stručnih djelatnika vrtića, psihologa, odgajateljica i zdravstvenih voditelja vrtića.
Stručni skup je pozdravila dogradonačelnica Grada Poreča Nadija Štifanić Dobrilović, stručna savjetnica Upravnog odjela za zdravstvo Istarske županije dr. Roberta Katačić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović te domaćin stručnog skupa ravnateljica DV Radost Divna Radola.
Prvo predavanje na skupu je održao prof. dr. sc. Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Rijeka koji je govorio o neželjenim reakcijama na hranu koje mogu biti u vidu alergije na hranu, u vidu intolerancije na hranu te u vidu odbojnosti prema hrani. 25-30% populacije misli da ima alergiju na hranu, ali 2 do 8 % djece ima stvarnu, dokazanu alergiju na hranu. Nakon uvoda je pedijatar govorio o celijakiji kao upalnoj bolesti tankog crijeva te o mogućim znakovima celijakije. Celijakija se liječi jedino doživotnom prehranom bez glutena.
Poslije predavanja doktora Palčevskoga uslijedilo je predavanje dr. Gordane Antić koja radi u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije koja je govorila o hitnim stanjima u pedijatriji s aspekta liječnika Zavoda za hitnu medicinu.
Nakon teoretskih predavanja, uslijedilo je predstavljanje knjige „Bez glutena, molim“ koja govori o predškolskoj djevojčici koja ima celijakiju, te knjige “Lana tinejdžerica“ koja govori o adolescentici Lani koja ima celijakiju. Ove dvije knjige je predstavila Marina Milinović, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije koja je govorila o vlastitim iskustvima te o iskustvima rada Udruge. U Istarskoj županiji također postoji Udruga oboljelih od celijakije Istarske županije na čijem je čelu Đitka Bartolović koja je otvorena za davanje svih potrebnih informacija.
Nakon stručnog dijela o celijakiji, prikazana su 2 uspješna primjera dobre prakse iz DV Labin i DV Radost Poreč.
Zdravi grad Poreč je također sudjelovao na ovom skupu budući da se bavi unapređenjem zdravlja i zdrave prehrane građana grada Poreča te se sve češće susreće s pitanjima građana što da učine i kome da se obrate ukoliko imaju dijete s celijakijom.
Svi sudionici skupa su zaključili da ovakvi susreti doprinose poboljšanju rada i unapređenju suradnje svih koji rade na promociji pravilne prehrane i zdravog načina života u predškolskim ustanovama.
Nakon skupa je organiziran domjenak s bezglutenskim slanim i slatkim namirnicama u suradnji sa vrijednim profesorom i vrijednim učenicima TUŠ A. Štifanića iz Poreča.
Marijana Rajčević Kazalac