Ulaganje u rani razvoj djece kao najveći ulog u bolju budućnost i zdravlje

Pod motom “bolji početak za bolju budućnost” u Vinkovcima je od 21. do 23.04. održan 21. hrvatski SAJAM ZDRAVLJA s međunarodnim sudjelovanjem. Ekipa Zdravog grada Poreč i ove godine aktivno sudjeluje u programu Sajma uz domaćine iz Vinkovaca, stručnjake iz Kanade, Mađarske, Estonije i Hrvatske, predstavnike ministarstava, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske mreže zdravih gradova.
Vinkovčane i goste 21. Sajma je pozdravila koordinatorica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš i kazala kako Poreč i Vinkovce povezuje iskreno, dugogodišnje prijateljstvo, suradnja i partnerstvo u programima za zdravlje. Naglasila je kako su Vinkovci hrvatski prvaci zdravog urbanog planiranja jer su poslijeratnu obnovu bazirali na zdravom uređenju urbanog prostora za zdravlje dok je Zdravi grad Poreč prvak skrbi o mentalno zdravlju pojedinaca, djece i čitavih obitelji što čini trajnu poveznicu i inspiraciju za međusobno učenje, povezivanje, razmjenu iskustava i suradnju Poreča i Vinkovaca. O centralnoj temi 21. Sajma i ulaganju u rani razvoj Basanić Čuš je rekla…” Hrvatska je mala zemlja i svaki čovjek i svako dijete neprocjenjiva su vrijednost, zato ulaganje u zdravlje i zdrav razvoj svakog djeteta te podrška obitelji treba biti centralna tema i najveći interes odgovornih državnih, regionalnih i lokalnih vlasti …. jer zdravlje nema cijenu!

Centralna tema sajma Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju privukla je u Vinkovce stručnjake, političare, ministre, akademsku zajednicu, strane partnere jer danas postoje dokazi da je ulaganje u najraniji razvoj ulog za zdravlje čitavih generacija u budućnosti.

Spoznaje Svjetske zdravstvene organizacije, istraživanja iz neuroznanosti, medicine, psihologije i drugih disciplina govore o neospornim dokazima da temelji zdravlja u odrasloj dobi leže u prenatalnom razvoju i ranom djetinjstvu. Isti dokazi pokazuju da „pečati“ odnosno tragovi u mozgu koji se formiraju u prve 3 godine trajno utječu na razvoj i zdravlje svakog djeteta i kasnije odraslog čovjeka. Npr. stres majke, post partalna depresije, odrastanje bez roditeljske skrbi, ratovi, katastrofe i drugi nepovoljni događaji u najranijem djetinjstvu na dijete ostavljaju tragove i mijenjaju genetski obrazac mozga. Dakle, nepovoljni događaji u ranom razvoju značajno utječu na razvoj mozga i na razvoj djeteta uopće kao i na njegov razvoj i zdravlje u odrasloj dobi. Mozak novorođenčeta je ‘grubi nacrt” onoga što će mozak postati i onoga što će u njemu biti zapisano. Zato su prve tri godine najvažnije jer se u mozgu stvaraju prve sinapse i zapisi koji grade bazu djetetova iskustva i odnosa sa svijetom na koju se onda kroz djetinjstvo i daljnji razvoj znatno lakše nadograđuju sva kasnija iskustva i odgojna “modeliranja”.
Predmet rasprava bili su modeli dobre prakse te vizije i planovi za podršku ranom razvoju djece kao najveći ulog u budućnost. Predstavljeni su porečki programi gradskog psihološkog Savjetovališta za djecu mlade i obitelj Zdravog grada Poreč kao jedinstven program koji u Poreču djeluje već više od 20 godina i osigurava nad standard zaštite djeci i obiteljima Poreča i Poreštine te porečki program osnivanja lokalne podružnice Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda kao primjer podrške djeci s neurorizicima i njihovim obiteljima dovođenjem stručne usluge u neposredno lokalno okruženje.
Predstavljajući program porečkog Savjetovališta Zdravog grada, čija organizacija i podrška građanima je i danas jedinstvena u RH, Basanić Čuš je kazala:“… Pitanje demografije, o kojemu se danas u Hrvatskoj puno govori.., znatno je šire od sagledavanja skrbi za dijete sa ekonomskog aspekta brige, … ono je ukupnost svih ulaganja u dijete i obitelj, stvaranja okruženja sigurnosti, zaštite, podrške obitelji u okeruženju, pomoć obitelji da uskladi odgojni i poslovni aspekt funkcioniranja, stvaranje pravednih mogućnosti za rast i razvoj sve djece u zajednici, podrška roditeljima, jedno roditeljskim obiteljima, preventivni programi u vrtićima i školama, pomoć zdravoj djeci i djeci s teškoćama, razvoj tolerantnog okruženja u kojemu različitosti rezultiraju u jednakosti, razvijanje socijalno osjetljive zajednice u kojoj je svaki ČOVJEK uvijek i bez iznimke najveća vrijednost…”.

Na skupu je zaključeno da je ulaganje u uravnotežen razvoj djeteta, podrška djeci sa neurorizicima i drugim rizicima u odrastanju, jačanje roditeljskih kompetencija, pomoć roditeljima da prevladaju osobne stresove, podrška stabilnom socijalnom uključivanju i funkcioniranju obitelji u zajednici, pomoć roditeljima da budu hrabri u odgoju djeteta, da prevladaju strah od neuspjeha u rizicima modernog vremena, osiguravanje preventivnih zaštitnih programa već u vrtićima najbolji je ulog u zdravlje čitavih generacija.
Predstavnicima lokalne i regionalne politike te visokim predstavnicima ministarstava dr. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, je poručila da “uzmu” i koriste akademska znanja i znanja stručnjaka u vlastiti zajednicama u kreiranju politika podrške ranom razvoju djece. Predstavnicima ministarstava posebno je naglasila da se založe za kreiranje i donošenje strategije ulaganja u rani razvoj djece na razini RH kao dugoročno najvećeg uloga u zdravlje svih naraštaja hrvatskih građana.