Klimakterij, postmenopauza

U životu svake žene menopauza predstavlja znakovit događaj, mada je to prirodan i fiziološki proces, obilježen promjenama, koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima (estrogena i progesterona). Menopauza je posljednje menstruacijsko krvarenje i određuje se unatrag, kada žena već godinu dana nema krvarenje. U prosjeku menopauza nastupa u 51. godini života. Razdoblje neposredno prije i poslije menopauze naziva se klimakterij. Današnje prosječno trajanje života žene je 78-80 godina, što znači da trećinu života prožive nakon menopauze sa svim posljedicama što to sa sobom nosi. Na žalost malo je žena, tek oko 25%, koje prolaze razdoblje klimakterija bez tegoba. Danas se sve više govori o menopauzi jer su poznate njene neželjene posljedice. Brojne klimakterične tegobe koje nastaju moguće je ublažiti ili u potpunosti ukloniti, a time poboljšati kvalitetu života u periodu nakon menopauze. Kao i druga razdoblja života tako i klimakterij može biti razdoblje intelektualnog i emocionalnog zadovoljstva, ali može biti i razdoblje puno očaja, depresije i nesigurnosti.

U tijelu žene, u jajnicima, od puberteta do menopauze nastaju hormoni – estrogen i progesteron. Stvaraju se ciklički, i odgovorni su za uredno sazrijevanje i normalnu funkciju ženskih spolnih organa, regulaciju menstrualnog ciklusa, oplodnju i trudnoću. Nakon 40. godine života proizvodnja hormona u jajnicima počinje polako opadati, što se manifestira simptomima nedostatka hormona. U vrijeme oko menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima. Nepravilan menstruacijski ciklus prvo je iskustvo većine žena. Menstruacijski ciklusi postaju neredoviti, nepravilniji, produljuju se razmaci između krvarenja, ona su obilnija, a simptomi koji čine PMS (predmenstrualni sindrom) također traju dulje. Kada stvaranje hormona u jajnicima padne ispod razine koja održava menstruaciju ona izostane te nastupa menopauza – posljednje fiziološko krvarenje iz maternice. Uz nepravilan menstruacijski ciklus, kao posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima javljaju se valovi vrućine (valunzi, fumade). Mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, češće se javljaju noću, praćeni su znojenjem i ubrzanim radom srca. Mogu otežavati poslovne i uobičajene dnevne aktivnosti zbog dugotrajne neispavanosti i posljedičnog umora, što opet izaziva razdražljivost, depresiju, emocionalnu nestabilnost, promjene raspoloženja, pad libida, događaji se poput domina nadovezuju jedan na drugi i vode u sve veću frustraciju. Uz ove promjene javljaju se i promjene u konstituciji tijela, dolazi do porasta tjelesne težine, nakupljanja masnog tkiva u području stražnjice i bedara te oko struka. Koža postaje suha, tanja, neelastična, ispucala, produbljuju se bore, kosa gubi sjaj i prorjeđuje se, nokti postaju suhi i lomljivi. Promjene zahvaćaju spolne i mokraćne organe. Stanjena i suha stjenka rodnice posljedica je nedostatka hormona, javlja se nevoljko otjecanje mokraće pri tjelesnom naporu, kihanju i kašljanju.

Nakon 50. prisutne su i promjene ženine spolnosti. Mnoge zadržavaju pozitivan pogled i intenzivno uživaju u svojim seksualnim vezama, ne želeći da zbog starenja seks postane tek sjećanje na prošlost. Druge žene približavaju se menopauzi sa strahom i strepnjom, često zbog mitova iz kojih proizlazi kako menopauza znači kraj mladosti i seksualnosti. Za žene koje se mogu prilagoditi mnogim životnim promjenama, menopauza na neki način djeluje oslobađajuće, budući da više nemaju mjesečnice. Njima je poznato kako kraj plodnog razdoblja u životu ne znači i službeni kraj života. Uživanje u životu, angažiranje u aktivnostima koje ispunjavaju zadovoljstvom, promjene u karijeri, strastvena težnja za ostvarenjem snova, uobičajena su ponašanja koja pomažu u održavanju pozitivnog odnosa. Takve žene otvorene su prema svojim partnerima i liječnicima, čak i kada je teško govoriti o temama koje se tiču seksualnosti. U načelu, one gledaju naprijed, prema budućnosti ispunjenoj mnogim užicima, pa i onim seksualnim. Osim pukog užitka spolnog čina, seks ima i druge učinke korisne za zdravlje: smanjuje napetost i poboljšava raspoloženje, imunitet, kardiovaskularno zdravlje, smanjuje kolesterol, pridonosi boljoj intimnosti, a poboljšava i stanje prostate kod muškaraca.

Neke žene negativno asociraju seks i menopauzu. Percepcija seksa, ljepote i fizičke privlačnosti koja je povezana isključivo s mladošću, menopauzalnu tranziciju može učiniti mnogo težom i neugodnijom. Seksualna je želja zamršena mješavina međuodnosa uma, tijela i intimnosti među partnerima. Odgovori žena u menopauzi na seksualne poticaje uvelike se razlikuju. Gubitak seksualnog interesa može biti uzrokovan brojnim čimbenicima i može biti problematičan za neke žene. Smanjenje spolne želje može donekle ovisiti o kvaliteti veze, učestalosti i kvaliteti spolnih odnosa prije menopauze, te mnogim drugim problemima (suhoća rodnice, napetost, depresija, izvjesni lijekovi i dr.). Nelagoda i bol tijekom spolnog odnosa uobičajen su problem koji se javlja zbog suhoće rodnice. Za razliku od valova vrućine čiji se intenzitet s vremenom smanjuje, suhoća rodnice može se pogoršati ako se ne liječi. Neke žene ne žele podijeliti svoje tegobe s partnerom i umjesto toga izbjegavaju seks. Mnoge žene oklijevaju savjetovati se s liječnicima jer im to čini veliku neugodnost. One čak i neznaju da postoji način i sredstva koja im tu bol i nelagodu mogu olakšati. Suhoća rodnice samo je jedan od simptoma atrofičnog vaginitisa, promjena koje zahvaćaju rodnicu i osim toga praćene su osjećajem svrbeža, žarenja, te učestalim upalama. Liječenje je prilično jednostavno i vrlo učinkovito. Potrebno je samo posjetiti ginekologa.

Liječnici uglavnom ne postavljaju pacijenticama pitanja iz seksualne sfere jer smatraju kako žene nisu pripremljene da bi o tome razgovarale. S druge strane, žene se ustručavaju postaviti takva pitanja jer se ne žele nametati liječniku te osjećaju nelagodu. Ipak, većina žena i liječnika ne odbija razgovarati o tome. A što je s razgovorom među partnerima? Nemojte se ustručavati i osjećati se nelagodno u pokušaju da raspravite svoje potrebe s partnerom. Možda ćete biti iznenađeni kako vam izazovi s kojima se suočavate u menopauzi mogu otvoriti novu seksualnu dimenziju. Budite strpljivi. Upamtite kako seks nije isključivo pravo mlađih. Iako je veći izazov ipak nije nemoguća misija i može ispunjavati čak većim zadovoljstvom nego u mladosti. Oko njega se treba doduše malo više potruditi, ali zato može trajati dugo, dugo…

 dr.med. Lina Štefanić spec.ginekolog