1. Sklonište za životinje Veterinarske bolnice Poreč

U našem gradu godinama traje suradnja na projektima Grada Poreča, Zdravog grada Poreč i Veterinarske bolnice Poreč. Pri Veterinarskoj bolnici Poreč registrirano je legalno sklonište za napuštene životinje, jedino takvo u Istri uz Pulu koje je registrirano sukladno zakonskim propisima i propisanim uvjetima za skloništa. U skloništu se zbrinjavaju psi lutalice i provodi zdravstvena zaštita pasa te senzibiliziranje građana za udomljavanje ljubimaca koji nisu imali sreće da dobiju ljubav i pažnju kod svojih prvih vlasnika. U našem gradu praktički nema pasa lutalica zbog projektnog partnerstva i dobre suradnje Grada Poreča, Zdravog grada i Veterinarske bolnice Poreč. Grad podupire financijski rad skloništa, tijekom 2014. realizirano je proširenje kapaciteta skloništa jer je obveza Grada skrb o napuštenim životinjama.

Zdravi grad Poreč koordinira segment programa usmjeren kulturi čuvanja kućnih ljubimaca edukacijama, radio emisijama, edukativnim letcima koji potiču odgovornost za skrb o kućnim ljubimcima te udomljavanje malih i velikih stanovnika skloništa za pse.
Izuzetno je bitno o napuštenim psima brinuti zbog gore spominjanih zoonoza (bolesti koje se od životinja prenose na ljude) kao i zbog bjesnoće, neizlječive smrtonosne virusne bolesti, koje psi također mogu biti prijenosnici ako nisu cijepljeni, ako su u kontaktu s bijesnom životinjom odnosno ako su zaraženi. Također, napušteni psi kada su bez nadzora mogu predstavljati opasnost od ozljeđivanja (napadi, ugriz, prometne nesreće) u odnosu na ljude te je i to razlog više da Grad Poreč s projektnim partnerima skrbi o napuštenim psima.

I na kraju, ništa manje važno, o psima treba brinuti prvenstveno zato što su psi živa bića, vrlo inteligentna, emotivna i privržena. Bića koja se suočavaju s velikom količinom patnje kada ih vlasnici odbace.
Zdravi grad i ovim putem poziva građane koji su odlučili uzeti psa da razmisle, i ukoliko nisu odlučili da to bude baš određena pasmina, da posjete porečko sklonište i pruže topli dom psiću koji čeka ljubav i pažnju novog vlasnika!

Nositelj projekta skloništa: Veterinarska bolnica Poreč (partnerska organizacija)

2. Sterilizacija i kastracija mačaka lutalica

Program iniciran od Grada Poreča i Zdravog grada Poreč, a odnosi se na konkretne aktivnosti s ciljem humane kontrole populacije mačaka lutalica na području Poreča. Mačke su također prijenosnici zoonoza i mogući su izvor zaraza pogotovo ako nemaju vlasnike koji o njima brinu. S obzirom da ne postoji zakonska obveza čipiranja mačaka znatno ih je teže nadzirati i pratiti. Mogu imati čak do 5 legla godišnje, i potencijalno mogu biti prijenosnici bolesti kao npr. bjesnoće, mikrosporoze (gljivično oboljenje uslijed kojega ljudima otpada dlaka/kosa na pojedinim mjestima), te crijevnih parazita npr. toxocara cati i drugi. Kako je mačke teško držati u skloništima jer teško podnose zatvorene prostore, one prema propisima RH moraju biti zatvorene u specijalnim kavezima. Važeći Pravilnik o uvjetima kojima mora udovoljavati sklonište za životinje u RH propisuje za mačke humanu mjeru kontrole populacije mačaka sterilizacijom/kastracijom na području grada i vraćanja na primarno stanište ili neko drugo mjesto prema procjeni veterinarskih službi (čl. 28. Pravilnika). Grad Poreč u suradnji sa Zdravim Veterinarskom bolnicom Poreč sterilizira 50-60 mačaka godišnje. Time se onemogućava njihova daljnja reprodukcija i smanjuje im se broj na teritorijalnom području grada, posebno u naseljima s djecom te smanjuje rizik od zaraza. Zainteresirani građani u kontaktu sa Veterinarskom bolnicom mogu udomiti i mačku prije nego što bude vraćena na svoje primarno stanište.

Nositelj projekta za Poreč: Veterinarska bolnica Poreč (partnerska organizacija)