program_ambrozija_01Posljednjih 30-ak godina zapadni svijet postaje svjestan pandemije alergijskih bolesti prvenstveno dišnog sustava koje su uvjetovane inhalacijskim-dišnim alergenima.

Takozvani “alergijski marš” zajednički je naziv za progresiju alergijskih oboljenja od djetinjstva, nadovezujući se jedna na drugu. Trenutno svaki deseti građanin Republike Hrvatske boluje od alergije dišnog sustava. Poseban problem predstavlja širenje ambrozije, jer njezin polen koji se oslobađa u toku cvatnje od srpnja do rujna mjeseca, dakle u špici turističke sezone, ugrožava i turiste, te se radi o pojavi koja može odvratiti posjetitelje Poreča od izbora ove turističke destinacije. Istovremeno, pokazatelji iz dokumenta Gradska slika zdravlja Grada Poreča ukazuju na činjenicu da djeca i odrasli stanovnici Poreča najčešće poboljevaju od bolesti dišnog sustava te da su ovo najzastupljenije zdravstvene smetnje lokalnog stanovništva.

Sadržaj ovog ekološko-zdravstvenog programa za Poreč uključuje screening biljke ambrozije (kartiranje i mjerenje koncentracije polena u zraku), organizirano uništavanje korova i trajnu senzibilizaciju, edukaciju i informiranje stanovništva o postignutim rezultatima projekta.

Screening – kartiranje ambrozije na Poreštini

Sustavnim obilaskom terena (stručnjaka i volontera), snimanjem gps-om i opisom nalazišta stvara se gradska mapa lokacija biljke ambrozije, prati eventualno širenje te stvara osnova za uništavanje biljke.

Nalazišta:

 • Funtana – zapušteno zemljište uz cestu-biciklističku stazu Funtana-Fuškulin. Na otprilike 2500 m2 parcele trapezoidnog oblika nalazi se otprilike 150 biljaka. Koordinate nalazišta u Funtani:
  (5391704, 5004481),
  (5391671, 5004481).

 • Sv. Lovreč – kanal uz cestu kraj groblja gdje je identificirano 10-ak biljaka. Koordinate nalazišta u Sv. Lovreču:
  (5401568, 5004782),
  (5401572, 5004794).

 • Poreč – Žatika (pored gradskog groblja): nalaz nekoliko biljaka na privatnoj parceli.
 • Poreč – deponija Košambra nađena je jedna biljka ambrozije

Informiranje, senzibilizacija i edukacija stanovništva

Edukativnim letcima, plakatima, demonstracijom biljke ambrozije na najfrekventnijim gradskim punktovima (porečka tržnica, marketi, ljekarne, Dom zdravlja Poreč,…), predavanjima (za građane, učenike u poljoprivrednoj školi, eko grupe škola, volontere…), te aktiviranjem ekoloških grupa u školama, nastoji se u program uključiti stanovnike Grada Poreča svih dobnih skupina.

Mjerenje koncentracije polena u zraku

U toku je opširno ispitivanje u sklopu znanstvenog rada (doktorska dizertacija) profesorice biologije porečke srednje škole kojim će se utvrditi koncentracija polena u zraku i uspostaviti sustavno praćenje istog.

Utjecaj polena na ljudsko zdravlje

U suradnji sa Županijskim centrom za alergološka testiranja u pripremi je program uvođenja rutinskog ispitivanja osjetljivosti na polen ambrozije i masline.

Zaključak

program_ambrozija_04Opisani program financiran od Grada Poreča namijenjen je:

 • zemljoposjednicima (radi prepoznavanja i uništavanja ambrozije na svojim posjedima),
 • ostalim fokusnim grupama građana (lovcima, izviđačima, eko grupama…) u svrhu su zaštite,
 • alergičnim osobama (adekvatna i pravovremena zaštita od utjecaja polena ambrozije),
 • institucijama koje na osnovu kartografije mogu efikasno provoditi zakonske obaveze suzbijanja ambrozije.