Učenici plesači preplavili porečki Trg slobode

Da ples opušta, olakšava komunikaciju, ruši sramežljivost i socijalne barijere, povezuje, stvara dobru atmosferu u grupi, jača samopouzdanje te osigurava zabavu pokazali su i ove godine učenici porečkih osnovnih škola predstavljajući porečki autorski preventivni projekt Osnaživanje djece kroz ples – Rasplesani razredi.

Povodom nacionalnog Dana zdravih gradova 20. svibnja na porečkom centralnom gradskom trgu 18.5.2018. predstavila se 9. generacija osnovnoškolskih učenika koji u svojim školama uče plesati. Učenici usvajaju klasične i latinoameričke plesove u sklopu kreativnog preventivnog projekta usmjerenog osnaživanju socijalnih i komunikacijskih vještina. Nositelji projekta su Zdravi grad Poreč te porečke osnovne škole, OŠ Poreč i Talijanska osnovna škola Bernardo Parentin u suradnji sa plesnim pedagozima plesnog centra Studio iz Pule.

Na trgu je plesalo 300-tinjak učenika predvođenih vještim plesnim pedagozima. Nastupali su učenici 7. razreda koji su generacijski baš u toj dobi obuhvaćeni porečkim projektom učenja plesnih vještina u školi. U plesu su im se pridružili i porečki osmaši koji su program prolazili pred godinu dana.

Svojom opuštenošću, vedrinom, sigurnim stavom uz smijeh i zabavu učenici su demonstrirali publici usvojene vještine klasičnih i latino američkih plesova ali i svoj sigurni stav te komunikacijske vještine, povezanost i suradnju. Najveća vrijednost projekta je usvajanje vještina plesa u školskom okruženju kao zdravog životnog izbora tijekom odrastanja i čitavog životnog puta. Projekt osigurava već devetoj generaciji djece iznimno međusobno povezivanje, stvaranje toplog razrednog okruženja te posebno toplo povezivanje s razrednicima i stručnom službom svoje škole koji s učenicima plešu tijekom svih sati usvajanja plesnih vještina u školi te na centralnom nastupu.

Djecu i sve nazočne u publici pozdravila je ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš te ravnateljice porečkih osnovnih škola Nadia Kos i Ester Zarli koje su djeci zaželjele još puno prilika za veselje i ples te da ih ples kao zdrav životni izbor prati na putu njihova odrastanja ali i na čitavom životnom putu.