„Rasplesani razredi“ u Centru za mlade

Školski projekt „Rasplesani razredi“ je više od plesa. U to su nas uvjerili učenici sedmih i osmih razreda OŠ Poreč plešući u Centru za mlade tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Ove su godine 17. i 24. studenoga prvi put školski projekt Rasplesani razredi u Centru za mlade prezentirali učenici 7. razreda. Učenici 8. razreda imat će priliku plesati u Centru za mlade 1. i 8. prosinca. Cilj ove inicijative je upoznati učenike s prostorom koji je u našem Gradu namijenjen mladima, a mlade koji su do sada sudjelovali u projektu, sadašnje srednjoškolce i studente, pozvati da naučenu vještinu uvrste u program Centra za mlade i tako pridonesu kvalitetnom korištenju slobodnog vremena mladih našega grada.

Učenike su pozdravili Tihana Mikulčić, savjetnica za društvene djelatnosti, socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu i Nino Ritoša, član Savjeta mladih Grada koji im je predstavio program i aktivnosti Centra.

Školski preventivni projekt Osnaživanje djece kroz ples „Rasplesani razredi“ Osnovna škola Poreč provodi već devet godina u suradnji sa Zdravim gradom Poreč. U skladu sa Školskim kurikulumom projekt se provodi za vrijeme Sata razrednika i namijenjen je svim učenicima 7. razreda. Zadovoljstvo je reći da je već preko 1000 mladih našega grada naučilo osnove nekoliko standardnih i latino američkih plesova.

Zašto je odabran baš ples kao životna vještina koju podučavamo mlade?

Dokazano je da ples smanjuje stres, suviše bučne pojedince i grupe smiruje, a tihe potiče na aktivnost. „Ples je sredstvo koje potiče djecu da sruše socijalne zapreke, nauče se poštovanju i uvažavanju, nauče kako se s pažnjom odnositi prema drugima, kako poboljšati samopouzdanje, komunikaciju i suradnju, kako prihvatiti druge i kada su drugačiji od nas.“ (Dulaine i Yvonne Mareeau) Cilj je inspirirati mlade da plesanjem čine dobro, poštuju jedni druge i osjećaju se ponosnim.

O zadovoljstvu učenika govore i njihovi dojmovi nakon održane prezentacije:

„U Centru za mlade mi je bilo jako lijepo i zabavno, učili smo nove plesne korake, zabavljali smo se i uživali.“
„Moja mama i ja smo jedva čekale 7. razred da naučim plesati, jer je važno znati plesati u životu.“
„Bilo je lijepo plesti i upoznati prostor Centra za mlade.“
„Bilo mi je jako lijepo plesati u Centru za mlade s vršnjacima iz susjednog razreda.“

S. Uzelac, G. Vorkapić Jugovac, S. Tićak Balaž

© 2008-2018 Centar za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč-Parenzo · Izjava o zaštiti osobnih podataka
izrada: {webis}