Rasplesani mladi raznježili porečku publiku

Dan Zdravih gradova 20. svibnja obilježen je predstavljanjem 8. generacije porečke djece uključene u preventivni program Osnaživanje djece kroz ples – Rasplesani razredi. Plesom u dvorani Veli Jože, 18.05.2017. mladi plesači su raznježili publiku, izmamili osmjehe na lica i gromoglasno pljeskanje. Sve učenike porečkih 7. i 8. razreda, njih 250, iz porečke Osnovne škole i talijanske škole Bernardo Parentin pratili su mlađi učenici, poznanici i čitave obitelji.
I ova generacija porečke djece demonstrirala je vještine plesa izvodeći latinoameričke i standardne plesove koje su naučili u 12 plesnih sati održanih u svakom razredu. U 8 godina uz podršku škola, Zdravog grada i profesionalnih plesača ovaj program lesa je prošlo 1200 porečke djece. Program je izuzetno dobro prihvaćen od djece, roditelja i učitelja.

Nastup su otvorili profesionalni plesači pulskog Plesnog centra Studio, vrhunski plesači i plesni pedagozi sa brojnim prestižnim nagradama koji svih ovih godina uspješno sudjeluju u porečkom preventivnom, zaštitnom programu poučavanjem djece vještinama plesa. Ples je i više od zabave. Ples je način komunikacije, povezivanja, neverbalnog kontakta, daje mogućnost rušenja socijalnih barijera, jača samopouzdanja. Unapređuje odnos sa vršnjacima. U program Rasplesani razredi uključeni su svi razrednici koji na plesnim satima i samom nastupu plešu sa svojim učenicima i tako školu čine mjestom tople komunikacije i povezanosti.
Plesni nastup mladih Porečana upotpunile su voditeljice, učenice 8. razreda, Nensi Brkić i Petra Tintor i odličan nastup učenika Etiena Šimića koji je imao solo točku pjevanja.

Mlade i sve prisutne pozdravila je koordinatorica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš riječima: „….. prelijepo je vidjeti vas u ovako velikom broju u zanimljivoj i vedroj aktivnosti kao što je ples!
Vašim nastupom obilježavamo dan zdravih gradova RH i šaljemo poruku koliko su za život svakog čovjeka, a posebno mladih, važni zdravi životni izbori …, a upravo ples je zdravi izbor za život.
Najljepše od svega je što je škola, kao mjesto učenja gradiva, u Poreču postala mjesto na kojemu se mladi Poreča već 8. godinu zabavljaju kroz ples i uče vještinu vrijednu za život. Prve generacije naših školskih plesača danas su 22 godišnjaci .. studenti ili zaposleni mladi .. koji se svi redom i danas sa veseljem sjećaju svojih prvih plesnih koraka u školi, a mnogi kažu da i danas plešu … To je ono što smo vam željeli dati .. priliku da plešete, da zavolite ples i da plešete kroz život.
Želim vam puno prilika u životu u kojima ćete se zabavljati i opuštati uz ples!“