Osobe s invaliditetom 20 godina u grupi za podršku Zdravog grada Poreč

U prostorima Zdravog grada 20 godina bez prestanka djeluje grupa za podršku osobama s invaliditetom. U ovoj grupi, u mirnom okruženju savjetovališta, uz stručne voditeljice te uz potporu svih zaposlenika Zdravog grada radi se na zaštiti mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom, pružanju podrške uslijed životnih stresova, teškoća te u suočavanju s bolešću i invaliditetom. Nerijetko, potpora se pruža i njihovim obiteljima. Teškoće osoba s invaliditetom su specifične, a uglavnom pogađaju samu osobu kao i obitelj. Suočavanje osobe s vlastitom bolešću koja uzrokuje invaliditet, često praćena spoznajom o zauvijek promijenjenom vlastitom stanju, zatim svladavanje strahova, zahtjeva i izazova svakodnevnog života, pronalaženje svog mjesta u obitelji uz istovremeno čuvanje vlastitog integriteta i samopouzdanja, prihvaćanje osobne ovisnosti o članovima obitelji te u konačnici razumijevanje teškoća i članova vlastitih obitelji vrlo je izazovan put kojeg osobe s invaliditetom prolaze. Ponekad taj put svladavaju samostalno te u krugu obitelji, a često je važna stručna podrška kao i podrška grupe koju čine osobe sa sličnim teškoćama i stanjima te sličnim životnim pričama. Oblik grupnog rada za osobe s invaliditetom zato je izuzetno važan, podržavajući te snažno potiče osjećaj pripadnosti i prihvaćanja od strane drugih ljudi ove osjetljive skupine. Svakog utorka tijekom godine i tako već 20 godina, u Zdravom gradu je dan za grupu podrške osobama s invaliditetom. Baš svakog utorka prostorom odjekuju zvukovi štaka, invalidskih kolica, teških koraka, smijeh, ponekad i suze ali prije svega nada, povjerenje i pripadanje, iskrena ljubav i podrška. I svi se članovi grupe vraćaju, iznimno izostaju, a iz grupe izlaze osnaženi prihvaćajući svoje stanje i suočavajući se spremnije sa životnim izazovima. Članovi obitelji ovih osoba sve svoje obiteljske planove najčešće podređuju terminu grupe i dovoze ih jer im je svima grupa podrška i osnaživanje njihovih dragih iznimno važna.

U utorak, 4.12.2018., je u prostorima Zdravog grada bilo posebno svečano u redovnom terminu rada grupe za osobe s invaliditetom. Obilježeno je 20 godina kontinuiranog djelovanja grupnog oblika podrške za osobe s invaliditetom u savjetovalištu Zdravog grada Poreč, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3.12. Tim povodom okupili su se članovi grupe koji se u njoj redovno okupljaju, a pozvani su i članovi grupe koji su nekada ranije bili uključeni u rad grupe ukoliko su bili u mogućnosti odazvati se. Neki su tu 20 godina, nekih više nema, neki novi se uključuju, neki odlaze i ponovno dolaze ali svi ponavljaju isto „osjećam kao da je ovo moj drugi dom“, „s članovima grupe i voditeljicama mogu podijeliti sreću i tugu, suze i radost, ovdje me razumiju“ ili „dolazit ću dok god mogu“. Uz smijeh i veselje, susret sadašnjih i bivših polaznika programa bio je dirljiv i uzbudljiv. Uz stručne voditeljice grupe Mirjanu Smodek i Branku Kalčić, ravnateljicu Natašu Basanić Čuš i tajnicu Zdravog grada Ljiljanu Bernacu organizirana je zakuska uz tortu i prisjećanje na sve članove koji su u grupu dolazili. I ovoga su puta, osobe s invaliditetom okupljene u grupi riječima i raspoloženjem izrazile svoju snagu, životnu energiju i hrabrost. Pokazuju tako i dokazuju svima kako se uz osobnu snagu i volju te uz podršku, empatiju, razumijevanje i stručnu pomoć lakše mogu nositi sa životom, svladavati životne stresove i psihološke barijere.

Na druženju je dugogodišnje članica ove grupe i pjesnikinja Rada Lalić pročitala svoju pjesmu koja je nastala 16.12. 2014. godine a posvetila ju je upravo ovoj grupi i glasi ovako:

„ Prije puno, puno godina,
ponovno krenuh u školu,
u novu školu, školu života!
Do tad me nitko tako učio nije.
Terapeutkinje Mirjana i Branka
naučiše me
da se moje JA sasluša,
da na štakama budem vrijedna,
važna i sebi lijepa!
Do tad sam vrednovala samo zdrave,
jer su oni zdravi i drugačiji nego ja.
Mojim terapeutkinjama i sebi
želim,
da naše zajedničko učenje nikada ne završi
i da nas zdravlje uvijek služi!“

Rada Lalić