Dr. Slavko Sakoman posjetio porečke osmaše uz poruku „Zauzmi stav, odrasti neovisan“

Već tradicionalno, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti dr. Slavko Sakoman razgovara sa svim porečkim osmašima u obje porečke osnovne škole. Kroz predavanje i tribinu, u slobodnom razgovoru s mladima, dr. Sakoman, iskusan ekspert na području ovisnosti o drogama, uz bezbroj primjera iz prakse mlade suočava sa strahotama ovisnosti o drogama i prednostima zdravih životnih izbora koji svakom mladom čovjeku omogućavaju neovisno odrastanje.

Živopisan i vedar, iznimno sklon radu sa mladima, dr. Sakoman ostavlja upečatljiv trag u životu mladih ljudi koji ga tijekom odrastanja sretnu. Potiče ih na razmišljanje, na odgovorno donošenje odluka, potiče svijest o tome da samo neovisno odrastanje omogućava mladima slobodu, osobnu kontrolu ponašanja te usmjeravanje života prema odabranim osobnim interesima i ciljevima.

Tribine s osmašima na temu „Zauzmi stav, odrasti neovisan“, koje je održao 16. i 17. 11., popratio je primjerima iz bogate liječničke prakse rada s ovisnicima te odgovorio na brojna pitanja učenika. Iz odgovora učenici su doznali da je postao liječnik-psihijatar jer je želio pomoći ljudima i otkriti razloge čovjekova ponašanja, da je najmlađi ovisnik kojega je liječio imao samo osam godina, te da se i nakon više dana u krvi mogu otkriti tragovi droge, da ponekad i najmanja količina droge izaziva smrt. Doznali su da je broj novih ovisnika o drogama u Poreču smanjen, ali je u RH i u Europi u porastu zlouporaba alkohola što je ozbiljan rizik za mlade. Problem su i sve druge ovisnosti jer se negativno odražavaju na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca i obitelji. Dr. Sakoman je učenicima odgovorio i na pitanje kako liječi ovisnike i koliko dugo traje liječenje. Istakao je da je liječenje dugotrajno i teško, a konzumiranje droga često ima i najtragičnije posljedice. Stoga je potrebno da mladi na vrijeme upoznaju rizike i posljedice sredstava ovisnosti, zauzmu čvrst stav, odluče DROGI REĆI NE i donose razumne osobne odluke. Podsjetio je mlade da postoje brojna područja kroz koja se mogu osobno ostvariti, dokazati i rasti neovisni, okruženi prijateljima i obitelji, a to su umjetnost, znanost, sport, tehnika i priroda.

Učenicima je osvijestio važnost odabira zdravih životnih izbora i istaknuo da uz odgoj važan utjecaj na njihov odabir ponašanja imaju razum i savjest. U radu s mladima dr. Sakoman uvijek se osvrće na savjest kao čovjekovu mentalnu nadgradnju koja svim ljudima, pa tako i mladima, omogućava da u raznim situacijama kažu NE, da se zaštite te da biraju za sebe zdravo odrastanje. Učenici su pokazali zrelost u pristupu temi. Tribina „Zauzmi stav, odrasti neovisan“ otvorila još jedan pozitivan smjer na putu za zdravo odrastanje i suočavanje s izazovima. Doktor Sakoman je svojom brigom i nastojanjem da obuhvati još jednu čitavu generaciju mladih Porečana još jednom potvrdio status prijatelja škole i pružio podršku preventivnim programima Zdravog grada.

Zdravi grad Poreč
i stručne suradnice OŠ POREČ
Suzana Uzelac i Snježana Tičak Balaž