•  
  •  
  • Home
  • /Aktualnosti
  • /2017
  • /Dr. Slavko Sakoman posjetio porečke osmaše uz poruku „Zauzmi stav, odrasti neovisan“
Dr. Slavko Sakoman posjetio porečke osmaše uz poruku „Zauzmi stav, odrasti neovisan“

Dr. Slavko Sakoman posjetio porečke osmaše uz poruku „Zauzmi stav, odrasti neovisan“

Već tradicionalno, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti dr. Slavko Sakoman razgovara sa svim porečkim osmašima u obje porečke osnovne škole. Kroz predavanje i tribinu, u slobodnom razgovoru s mladima, dr. Sakoman, iskusan ekspert na području ovisnosti o drogama, uz bezbroj primjera iz prakse mlade suočava sa strahotama ovisnosti o drogama i prednostima zdravih životnih izbora koji svakom mladom čovjeku omogućavaju neovisno odrastanje.

Živopisan i vedar, iznimno sklon radu sa mladima, dr. Sakoman ostavlja upečatljiv trag u životu mladih ljudi koji ga tijekom odrastanja sretnu. Potiče ih na razmišljanje, na odgovorno donošenje odluka, potiče svijest o tome da samo neovisno odrastanje omogućava mladima slobodu, osobnu kontrolu ponašanja te usmjeravanje života prema odabranim osobnim interesima i ciljevima.

Tribine s osmašima na temu „Zauzmi stav, odrasti neovisan“, koje je održao 16. i 17. 11., popratio je primjerima iz bogate liječničke prakse rada s ovisnicima te odgovorio na brojna pitanja učenika. Iz odgovora učenici su doznali da je postao liječnik-psihijatar jer je želio pomoći ljudima i otkriti razloge čovjekova ponašanja, da je najmlađi ovisnik kojega je liječio imao samo osam godina, te da se i nakon više dana u krvi mogu otkriti tragovi droge, da ponekad i najmanja količina droge izaziva smrt. Doznali su da je broj novih ovisnika o drogama u Poreču smanjen, ali je u RH i u Europi u porastu zlouporaba alkohola što je ozbiljan rizik za mlade. Problem su i sve druge ovisnosti jer se negativno odražavaju na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca i obitelji. Dr. Sakoman je učenicima odgovorio i na pitanje kako liječi ovisnike i koliko dugo traje liječenje. Istakao je da je liječenje dugotrajno i teško, a konzumiranje droga često ima i najtragičnije posljedice. Stoga je potrebno da mladi na vrijeme upoznaju rizike i posljedice sredstava ovisnosti, zauzmu čvrst stav, odluče DROGI REĆI NE i donose razumne osobne odluke. Podsjetio je mlade da postoje brojna područja kroz koja se mogu osobno ostvariti, dokazati i rasti neovisni, okruženi prijateljima i obitelji, a to su umjetnost, znanost, sport, tehnika i priroda.

Učenicima je osvijestio važnost odabira zdravih životnih izbora i istaknuo da uz odgoj važan utjecaj na njihov odabir ponašanja imaju razum i savjest. U radu s mladima dr. Sakoman uvijek se osvrće na savjest kao čovjekovu mentalnu nadgradnju koja svim ljudima, pa tako i mladima, omogućava da u raznim situacijama kažu NE, da se zaštite te da biraju za sebe zdravo odrastanje. Učenici su pokazali zrelost u pristupu temi. Tribina „Zauzmi stav, odrasti neovisan“ otvorila još jedan pozitivan smjer na putu za zdravo odrastanje i suočavanje s izazovima. Doktor Sakoman je svojom brigom i nastojanjem da obuhvati još jednu čitavu generaciju mladih Porečana još jednom potvrdio status prijatelja škole i pružio podršku preventivnim programima Zdravog grada.

Zdravi grad Poreč
i stručne suradnice OŠ POREČ
Suzana Uzelac i Snježana Tičak Balaž