18. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova

Poslovni sastanci Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) održavaju se redovito, u jesen svake godine te, uz Sajam zdravlja i Motovunsku ljetnu školu unapređenja zdravlja, predstavljaju treće veliko godišnje okupljanje članova Mreže. U razdoblju od 3.-5.listopada 2013. godine u Biogradu na Moru održan je 18. po redu Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova. Na sastanku su se okupili predstavnici zdravih gradova i zdravih županija te resornih Ministarstava, a službeni domaćini sudionicima sastanka bili su gospodin Stipe Zrilić, mag.iur., župan Zadarske županije i gospodin Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na Moru. Na istom su radno učestvovali predstavnici Istre i to iz projektnog ureda Zdravog grada Poreč i Grada Poreča, predstavnice Grada Labina i predstavnici Istarske županije.

Centralna tema ovogodišnjeg poslovnog sastanka bila je nova mogućnost planiranja i razvoja usluga u području unapređenja zdravlja i socijalne skrbi u odnosu na posebno ranjive skupine građana.

Nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova dr.sc. Selma Šogorić istaknula je blagodati ali i poteškoće koje nam novo okruženje ulaska u EU nudi. U svemu što nam se događa ipak vidi priliku za učenje kroz suradnju iz iskustva starijih članica EU. Sam cilj tematskog dijela sastanka bio je fokusiran na definiranje načina suradnje Mreže i članica kojima ćemo uz pomoć strukturalnih fondova i drugih mehanizama EU omogućiti implementaciju lokalnih i regionalnih planova za zdravlje koji su, kao što nacionalna koordinatorica Mreže naglašava, vezani uz zajedničke javno zdravstvene prioritete gradova i županija, a ne uz političke perturbacije. Briga za zdravlje i sigurnost građana u najneposrednijem okruženju mora biti konstantna, kontinuirana i prioritetna.

Sastavni dio programa bio je i prikaz modela dobre prakse domaćina, grada Biograda i Zadarske županije, koji su od velikog regionalnog i lokalnog značaja, a vezani uz razvoj zdravstvene i socijalne infrastrukture i usluga.